29 juli 2009

Lavendel

God morgon mina vänner!
Köpte en lavendel på Ikea för ett tag. De hade stora ( som var rätt så dyra) och små ( som var billigare..) och jag valde en liten eftersom jag rätt så snabbt tar kål på mina växter. Tänkte att det kanske inte svider så ifall min lavendel blir kortlivad...

Det stod ute ett tag, sen åkte vi på vår badsemester och då lyfte jag in den, så att den inte stod i solen. Sedan dess har den inte varit sej själv.. :(

Blommor har den men hela den slokar. Dessa bilder är tagna då den ännu såg fin ut.
Jag undrar vad det hela beror på? Har den fått för mycket eller för lite vatten? För mycket eller för lite ljus? Vad tror ni andra?


I morgon blir det farfars begravning. Den är på förmiddagen. Efteråt åker vi till farmor på mat och kaffe. Vi blir inte så många, det är väl egentligen bara den närmaste släkten .. Är ledig från jobbet hela dagen. På kvällen skall vi hämta Jenny hem från ridlägret. Hennes kompis M som hon åkte på lägret med (och som hon rider med vanligtvis oxå ) kom hem från lägret på tisdagen. Jenny ringde på kvällen och sade :- Vet du mamma att M inte längre är på lägret!! Jag blev helt chockad när Jenny berättade att hon fallit från hästryggen då hästen vägrat vid ett hinder.. Hon bröt högra armen, båda benen av. Blev i går på eftermiddagen opererad och är jätte ledsen över att missa lägret. Dessutom är det ponnyutställning i närheten på weekenden dit flickorna skulle och fotografera. Det kan hon då alltså inte göra (fast hon har ju hästfotografen Jenny med sig som kan ta bilder.... ). Dit kan hon ju åka, inte dock fotografera ;(
Tur att det var andra året som flickorna var på samma ställe. Det betydde ju för Jennys del, att fast M åkte hem, så hade hon "gamla" kompisar där. Hennes eget läger blev inte förstört...
Idag slipper M hem och hoppas att hon inte har det så ont. Vad lär vi oss av detta? Jo att ridning är en mycket FARLIG sport. Det är väl därför som de vanliga olycksfallsförsäkringarna INTE täcker den sporten utan de har alla en särskild försäkring för just ridning.
Idag är det då sista dagen jobb. Efter det blir det 2 veckors semester och ÅLAND !
Det skall bli så skönt. Min mamma och hennes manliga "vän" åker dit lite före oss och så träffas vi där. Det skall bli sååå underbart. Vi alla längtar sååå.28 juli 2009

Det vita och det ljusa

Jag njuter av att ha det städigt och fint runtomkring mej. Älskar att bara sitta i soffan och låta ögonen vila över lugnet jag ser.

Älskar det vita och det ljusa i hemmet. Det både lugnar och ger en harmonisk känsla. Inreder med mycket vitt och beige med stänk av blått. I de färgerna går nästan hela vårt hem. Det enda stället där det råder andra färger är Jennys rum och vårt badrum i övre våningen. I badrummet har jag inrett i vitt och grönt med några detaljer i mörkt betsat trä.

Älskar för övrigt mina Ektorp-soffor. De är flera år gamla men är fortfarande så fina.. passar fint in i den ljusa, lite shabbade inredningen.... den ljusblåa stjärndynan är inhandlad på en nätauktion...

Så här är det jag vill ha det! Vitt skall det vara. Helst i mängder....27 juli 2009

Min kärlek till vitt

" Små små ord av KÄRLEK sagda varje dag , skänker här i livet glädje och behag"

Det här söta hjärtat har jag beställt av Maami som har bloggen Pitsiä ja pellavaa. Hon gör jättefina hjärtan med söta texter på. Kolla hennes blogg om du är intresserad av ett..

Under veckoslutet fick jag då äntligen mina sittdynor som varit slut i alla affärer.

Bänken passar riktigt fint där den nu står i tamburen. Till och med min mamma tyckte att den var fin....(hon brukar för det mesta tycka att min inredningsstil är rätt så konstig.. hon anser även att jag har spå mycket konstiga texter,ord och bokstäver överallt ;) förstår ni vad hon pratar om??? )


Igår for Jenny på ridläger. Stället där hon nu för andra gången är på läger heter Jatilan talli ( Jatilas stall). Det är en enorm gård med massor med hästar. Där springer små barn och hundar omkring. Där råder smått kaos men ett hemtrevligt sådant! Flickorna som skulle på detta läger hade redan i ett tidigt skede på stallets hemsida /forum reserverat hästar, sängplatser och annat viktigt! Det är ju kul när flera hästgalna åker år efter år på samma läger och blir jättegoda vänner. Jenny har under hela året regelbundet chattat och messat med största delen av flickorna så det skulle verkligen bli kul, tyckte hon, att träffa dem igen.

Kommer ni ihåg att jag för länge sedan berättade att mannes pappa hade dött. Hans begravning blir på fredagen så tyvärr har vi inte så trevligt att se fram emot den här veckan. Måste fixa kläder och blommor o dyl.
Jo - en sak ser jag fram emot! Det är att vi skall äta sommarens första kräftor på lördagen....
Till och med barnen väntar, fast det egentligen är bara Max som äter dem.. men förstår dem! Det är ju alltid kul med fest...

24 juli 2009

Blått i mängder från skogen

God morgon!
För tillfället är det som så att v-i-t-t inne ...

... och b-l-å-t-t i mängder ute ( hihihi).
Behöver inte gå många meter från husknuten så hittar jag enorma stora och saftiga blåbär. Visst är det jobbigt att plocka dem. Har nu förstått att jag INTE skall frysa in bären utan de skall ätas med socker eller med mjölk " mustikkamaito" ( kanske en eller annan paj ) , men absolut inte frysas. De är ju som godast när man äter dem när de är nyplockade.
På söndagen åker Jenny på ridläger så i helgen blir det förutom en massa pysslande i hemmet ( läs : städning och dammtorkning ! ) även tvätt av kläder som skall med. Kan ju inte tvätta Jennys ridkläder samtidigt med annan tvätt, eftersom vi andra är allergiska...

Kram på er,

22 juli 2009

V-I-T-T i all dess vithet

Hejsan!

Som jag igår berättade har det blivit vitt hos oss. Det har varit riktigt kul att efter jobbet svätta lite med det vita...


En griffeltavla som tidigare haft silver ram blev förvandlad till vad annat än v-i-t.Min nyinköpta ( på rea) flaskställning/glasställning köpte jag med tanken att den skall bli vit. Nu är det bara shabbandet som fattas. Alltså lite sandpapper här och där...


Ikeas Molger-bänk då?

Jo, den är ett gammalt kap från Huuto.net (nätauktion). Köpte de för en liten slant. Nu passar den inte egentligen någonstans, så jag tänkte att om jag målar den vit och den får Jysk-sittdynor på, så kunde den sitta fint i tamburen....

Sen måste jag bara visa en sak ! Har fått gamla fruktlådor i trä, från mataffären där jag dagligen handlar. Har redan tidigare målat dem vita men nu kom jag på att man kunde stapla dem på varandra för att få en liten hylla.... Alltså gjorde jag det i toaletten.

Nu förvaras där handdukar, korgar med dittan och dattan , wc-papper mm mm. Blev fint!


Ha det så bra idag,Röd liten stuga....

Hej!
Den här söta lilla stugan finns i närheten av vår gamla stuga. Den ligger dessutom helt brevid mannens brors hus.

Varje gång vi besöker dem, kan jag inte låta bli att beundra den och hoppas att det kunde vara vi som hyrde den..

Stugan, eller närmare bestämt, det lilla röda torpet är alldeles bedårande vackert. Utsmyckade fönster, en söt liten farstu, den är omringad av en underbar trädgård.

Den kikar fram bakom träd och buskar jag jag bara längtar efter att den kunde bli min.
Trots att den ser ut att vara byggd i början av 1900-talet, ser den ut att vara i bra skick och att må bra. Det är väl omhändertagen!
Från början bodde där ett gammalt par. Mannen dog förra året och den nu 80-åriga tanten kommer några gånger om sommaren dit för att njuta av naturen på landet.

Har meddelat åt mannens bror som bor alldeles invid, att så fort han hör att de eventuellt skulle vilja hyra ut stugan, skall meddela oss och dem som äger den.
Visst skulle vi vara den perfekta hyresfamiljen för dem?


Hemma händer det massor på den v-i-t-a fronten! Har äntligen färg hemma och en massa blir omfärgat. Visar mina projekt i morgon. Jobbar idag 12-16 och när jag kommer hem blir det mera v-i-t-t !
Ha det så bra idag .... vi hoppas på sol20 juli 2009

Sommarställe i ruiner

Ni minns väl att jag berättade för några dagar sedan att jag gjort något spännande och en aning nostalgiskt. Nu skall ni få höra.

Mina morföräldrar ägde för länge länge sen en gammal villa som funnits i släkten mycket långt bak i tiden. Marken där huset stod var arrendemark och någongång i slutet av 80-talet fick min mormor och morfar veta att de en dag måste lämna huset eftersom han som ägde marken hade planer på att bygga hus på detta område. Villan användes så länge min morfar levde men då han dog och min mormor kände sej ganska dålig /gammal bestämdes att vi tömmer den. Huset hade då litet förfallet eftersom igen använde det mera regelbundet och inga reparationer gjordes längre eftersom ingen riktigt visste när det var dags att lämna villan. Då vi tömde den stora fina röda villan hade jag och mannen just flyttat ihop och vi bodde ganska trångt. Tog endel mindre saker och möbler till mitt hem och andra tog vad de ville ha. Mycket blev kvar och det kom en man från någon firma som tömde hus och vi fick en summa pengar för det som han då for iväg med. Till saken hör att mina morföräldrar kom från ett så att säga "bättre familj", de hade de bra ställt, hade hembiträde och hade mycket verkligt fina saker i sitt hem. Mycket av dem blev tyvärr kvar i villan eftersom de var så stora och mäktiga att de inte då rymdes hos nån. Tex. ett enormt vackert ekskåp som var typ 3 meter brett och 4 meter högt.. som heltenkelt ALLA skulle ha viljat ha men ingen fick det att rymmas hos sej.

Nåja, till saken. Min mamma och hennes syster har varit och tittat på stället efter att min mormor dog i några repriser. Första gången gick de in men vågade inte gå till övre våningen eftersom trappan upp var så rutten. De tycket att det var så ledsamt att se hur det hade förfallit...

Senare när de gick dit hade där hushållat "uteliggare" och andra ruskiga typer, mycket var försvunnet och det kändes inte trevligt att vara där.

För några år sedan började 2 studeranden från konstindustriella högskolan , göra ett projekt där just detta område/våran villa skulle finnas med. De intervjuade min mamma och hennes syster och var och fotograferade villan flera gånger. Sista gången de var där berättade de att villan hade blivit antänd och brunnit sgs ner.

Sedan dess har vi inte varit där.

Nu så är det ju så att jag älskar gamla saker, älskar att fynda och älskar att rota bland gamla lådor på jakt efter fynd. Till saken hör ju även att jag flera gånger har harmats över att jag inte KUNDE ta mera fina gamla saker till mitt hem därifrån och häromdagen då min mamma frågade mej om jag ville komma med henne dit och titta, tvekade jag ett tag eftersom jag inte visste vad som väntade oss, men beslöt ändå att åka med henne.

När vi kom fram var det ingenting så värst trevligt som väntade oss. Huset var helt och hållet nerbränt - det ända som fanns kvar var den höga pipan från den stora vita kakelugnen.

Jag gick bland brända stockar och röda kakel och letade efter någon liten enda sak som man kunde reletera till "vår villa-vår släkt", men det fanns absolut ingenting. Kan inte fatta att folk som varit där och länsat villan verkligen STULIT ALLT! Rubb och stubb! Trots branden så borde det ha funnits någonting att se. Tex en köksgrej, kniv/sked, kakformar, stolar. Förstår att allt i trä har gått upp i rök men det finns ju MASSOR i ett hem som inte är det.

Detta var allt som fanns att ta som minne därifrån:
Ett spjäll ( från kakelugnen eller spisen i köket). Skaftet råkade vara lite böjt och efter att jag tvättat det, böjde jag det lite till. Nu skall det hängas på väggen och på själva den platta delen kommer ett stort blockljus. Ringen på skaftet passar perfekt för upphängning .

Sedan hittade jag denna " ram" som högst antagligen är ramen dit spjället sticks in. Något skall jag göra av det. Annars får det bara stå på hylla och vara fint... (och rostigt...som allt det andra ).

Annat som fanns var en "spiral" som kommer från en ugn eller kanske en säng, ett gångjärn, en "ring" från stuprännan, en lång rostig fönsterhake , fina långa och tjocka handsmidda spikar och det ENDA personliga , en emaljskopa, som användes i tvättstugan som fanns på samma tomt redan då min mamma var liten.


Hittade några fina utpräglade gamla lerkrukor som naturligtvis kom med hem. Tyvärr råkade jag slå sönder några av dem när jag kom hem, då jag helt utmattade av trötthet, råkade snubbla på trappan...

Så här såg den stora villan ut. Två av bilderna är fotograferade av min mammas foton ( därav kvaliteten), ett är fotat i början av 1900-talet och där står hela familjen och alla tjänarinnor uppradade på trappan. Den sista bilden är en tavla som är målad i olja. Tavlan hänger hemma hos min mamma!
Vi kunde konstatera att det nu inte kändes så otäckt att se det gamla huset, det fanns ju inget kvar, det fanns egentligen inga känslor för stället mera.
Men vi har våra minnen kvar!


19 juli 2009

Släkten är bäst

Hejsan!
efter att vi fått klartecken från sjukhuset att mamma var frisk, åkte vi iväg till Sammatti ( finns i södra Finland ca 60 km väster om Helsingfors ) för att hälsa på mannens bror och fru. Även farmor var på besök där . Vi hade tidigare en liten stuga som vi hyrde alldeles någon kilometer från deras ställe och vi träffades allt som ofta då. Nuförtiden blir det mer sällan.

Vi grillade och njöt av det underbara solskenet. Max och Emil skejttade och kastade pil under kvällen och hade det roligt ( fast storasyster inte var med). Här sitter de båda på skejtten och åker längs terrassen fram och tillbaka med en sjudundrande fart ( och ljud ;))

De har en alldeles underbart stor gård, en enorm gräsmatta och ett sött litet gult hus.

På gården finns det massor av fina blommor i alla världens färger. Den första bilden här nedan är av en hortensia , som jag gav till frun i huset förra sommaren då hon firade sin födelsedag. Den hade vuxit fint och vi får hoppas att den gör så i fortsättningen.

För några dagar sen berättade jag att jag gjort något väldigt spännande och lite nostalgiskt. Lovade berätta i text och bild om vad det var. Tyvärr har det varit så mycket annat att jag inte ens hunnit fota grejjerna ännu.

Men i morgon blir det. Jobbar 9-13 och det är sååå skönt. Hinner göra allt möjligt på eftermiddagrn med barnen. Kul.

Tills i morgon

17 juli 2009

Jag klarade dagen

Hej!

Klarade dagen trots att jag tänkte somna flera gånger under dagen. Mamma blev undersökt och det visade sej att hon hade en urinvägsinfektion samt att hon antagligen hade haft en "sten" som slunkit igenom och kommit ut. På ultran såg de ingenting i alla fall. For efter henne från sjukhuset lite före tre och körde hem henne via apoteket. Hon hade fått starka värkmediciner som hjälper ifall det värker senare. Nå, åtminstone är hon ordentligt undersökt nu. Det som är underligt är att då för 20 år sedan när hon fick börja leva med bara en njure, så beordades (heter det så ?) inga regelbundna kontroller för den friska njuren som fanns kvar. Man skulle ju tro att om man skall leva resten av livet med endast en njure, så borde man väl med jämna mellanrum kolla att allt är som det skall och att den fungerar fint. Men något sådant blev det då inte. De gånger som hon varit på check , är gånger som hon självmant tagit kontakt efter att hon börjat fundera över om allt är som det ska. Verkligen konstigt.
Nu skall jag njuta av lite jordgubbar, som jag bad mannen gå och handla och några Kismet, som är min absoluta favoritchoko!

Sov gott ni alla - det skall jag i alla fall göra.


Mamma på sjukhus och jag nästan sover ...zzz.....zzzz.....zzzz - what a night!

Hejsan!

Gick igår och lade mej kl 01.00 och vaknade av att mobilen ringde. Tittade på klockan och såg att den var 03.05.

Det var min mamma som ringde och sade att hon hade så ont i sin njure att hon borde få skjuts till sjukhuset! ( det finns nog inget värre än att vakna av att telefonen ringer - mitt hjärta hoppade som jag vet inte vad ännu en kvart efteråt )
För 20 år sedan hade min mamma njurstenar som rev så sönder hennes vänstra njure att den måste opereras helt och hållet bort.

Nu har den andra njuren i några omgångar varit sjuk och hon har några gånger upptäckt lite "rött" i urinen. I natt blev den så sjuk att vi åkte iväg. Har själv sovit 1½ timme i natt - och här sitter jag på jobbet och halvsover... dricker kaffe och tänker snart gå hem.

Mamma blev intagen på sjukhuset , fick smärtstillande medel och har just varit på ultra.

Ifall att det är nya stenar, får man ju hoppas att de inte hunnit riva njuren eftersom hon inte skulle ha råd med att förlora den andra njuren ;(.

Vi skall hoppas. Väntar på samtal från henne så fort röntgenläkaren gett sin dom...

16 juli 2009

Åland - hantverkarnas paradis

Hejsan!

Som ni vet är mitt hjärta fyllt av Åland och allt som har med Åland att göra. Allt som har med den tidlösa stämningen, lugnet och det stresslösa över ön, glada och vänliga människor och gränslös njutning av solen.


Bilderna tagna från Ålands officiella hemsida http://www.visitaland.ax/

Havet som alltid finns nära en, vågornas kluckande, båtar som kommar och går, picknic på stranden tillsammans med familjen.

Trots att vi varit jättemånga gånger där, så hittar vi alltid nya ställen ditt vi åker. Det finns små museér, gårdar med djur att se på, Viltsafari (som vi ju nog sett hundra gånger minst..).


På ön verkar massor av fina hantverkare. De sysslar med keramik, trä, metall osv. Ett av ställena där de har sina workshops är bl a Sjökvarteret som finns vid stranden av Slemmern.


Av Judy Kuitunen


Guldviva smycke av Maria KarlströmSedan finns det Lugnet-keramik och SALT - Ålands konsthantverk, där flera olika keramiker samlar sina unika arbeten:

Jaa, det här var ju bara en bråkdel av vad mitt älskade Åland har att bjuda er som tycker om hantverk i sin finaste form. Ifall ni börjar längta, är det ju bara att ta sig dit.


I morgon skall jag berätta vad jag gjorde i går kväll. Något väldigt spännade och nostalgiskt. Jag skall försöka fotografera en del av grejjerna som har med stället där jag var, att göra . Det bara kliar i fingarana att få börja. Ni kan inte ens ana ....


Kram,