20 april 2014

- Gemensam vårdnad -

Satt ute i trädgårdsgungan och bläddrade i en gammal tidning.
 Ögat föll på en artikel om skilsmässor. 
 I mitt arbete med barn ser man ofta familjer där föräldrarna inte längre kan bo under samma tak och separerar. Under årens lopp har man både sett och hört mer eller mindre fungerande system - dvs hur man ordnat den gemensamma vårdnaden av barnet/barnen. Ibland kan man verkligen se att man inte tänkt väldigt mycket på barnets/barnens bästa då man gjort upp sina system.*   *   *

Being a family
means you are a
part of something
very wonderful.
It means you will love 
and be loved
for the rest of your
life
No matter what!

*   *   *   *

Blev väldigt glad då jag läste artikeln, därför att den visade att det finns fall där föräldrarna verkligen tänker längre än näsan är lång. Detta par hade skilt sig i största samförstånd, vilket nog är en stor sak när det gäller just denna lösning. Då de var gifta bodde hela familjen i ett större hus och vid skilsmässan var det barnen som blev kvar i den trygga hemmiljön. I stället skaffade sig föräldrarna en gemensam, mindre "stadslägenhet" som de tillsammans inredde och skötte. För övrigt hade man gemensam vårdnad av barnen vilket i deras fall gick ut på att föräldrarna turvis bodde, vecka-vecka i det "gamla" hemmet med barnen. Den förälder som inte hade "barnvecka" bodde alltså ensam i den gemensamma stadslokalen. 
I det "gamla huset"  hade bägge föräldrar en egen toalett och egna skåp där de kunde
 förvara sina egna saker under tiden då man bodde i "stadslokalen". 

Låter förnuftigt, tycker jag? 
Varför flytta från barnens hem, skaffa två nya hem, främmande platser, kanske nya kamrater och 
ny skola åt barnen? När man kan göra det såhär enkelt. Då artikeln skrevs hade ingendera
 någon ny partner men det var överenskommet om att de fortsätter såhär tills 
systemet behöver förändras.

Det finns säkert andra välfungerade system över denna vecka-vecka-problematik. Har du själv erfarenhet eller har du hör om andra bra system som gynnar barnen och ger dem det stabila familjelivet med bägge föräldrar, på samma sätt som jag tycker att detta system ger? Dela med dig av dina tankar och berätta gärna ifall du själv har erfarenheter av detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du besökte Hemma hos Ingeborg. Hoppas du gillade min blogg. Jag blir glad om du lämnar en liten hälsning så jag vet att du kikat in.
Välkommen tillbaka!