29 december 2013

EN DAG I TALLINN

Igår åkte jag med son och mor över till Tallinn. Har inte varit där på många år och sonen aldrig. Då jag bokade resan hade jag naturligtvis i tankarna att det skulle vara snö på marken och allt skulle vara mysigt med julljusen i Gamla stan . När vi for regnade det i Helsingfors men som tur gjorde det inte alls det i Tallinn. Vi hade fyra timmar på oss innan båten igen for tillbaka och på den tiden hann vi med både skönhetssalong, shopping, mat och till och med in i en av de hundra alkoholbutikerna . 


Visst är Tallinn en himla vacker stad med alla de gamla vackra husen och de stora parkerna. Minns bara tiden då Ryssland ännu styrde Tallinn, hur annorlunda det var. Med bara en båtresa på 2½ timme, tror jag minsann jag kommer att börja besöka detta grannland oftare. Vi hade en riktigt trevlig resa och det var kul att spendera lite qualitytime med 17 åringen (som fyller 18 om en vecka!)


Tallinnassa käytiin eilen pojan sekä äitini kanssa. Oikein mukavaa oli. Kyllä Tallinna on muuttunut paljon. Muistan ekoja kertoja kun käytiin siellä, silloin oli kyllä ankea paikka kun Neuvostoliitto hallitsi maan. Nyt maa kukoistaa kauniilla vahoilla taloilla sekä isoineen puistoineen. Vaikka olimme vain 4 tuntia maissa ehdimme käydä kauneussalongissa, ostoksilla, syömässä sekä jopa yhdessä alkoholikaupassa ;). 2 ½ tunnin laivamatka meni niin sutjakkaasti että taidaan useimmin käydä shoppausreissulla Tallinnassa..

Hotell Viru - där jag bott ett antal gånger i ungdomen

En shoppande son

Alla bilder är tagna med mobilen - därav den suddiga kvaliteten
"En av Europas finaste julmarknader finner man på Rådhusplatsen i gamla staden Vanalinn i Estlands huvudstad Tallinn. Marknaden har toppat engelska tidningen Times lista över Europas bästa julmarknader. Här myser besökarna bland en mängd försäljningsstånd och många kulturella inslag som sång och dans från olika delar av Estland" (Aftonbladet / Världens finaste julmarknader)

Gamla stan var upplyst till det fulla. De gamla härliga husen hade lampor på taket och allt var så fint. Endast snön fattades för att julstämningen skulle ha varit fullständig..

*  *  *  *

2 kommentarer:

  1. Hejsan. Du hittar en utmaning på min blogg. Gott nytt år!
    www.ylvali.com

    SvaraRadera
  2. Hej! Har just hittat din fina blogg med bilder på fin inredning :-). Vi ska snart fixa lite på vårt hus och jag behöver lite inspiration. Hit kommer jag igen. /Sussi

    SvaraRadera

Tack för att du besökte Hemma hos Ingeborg. Hoppas du gillade min blogg. Jag blir glad om du lämnar en liten hälsning så jag vet att du kikat in.
Välkommen tillbaka!