18 juni 2009

Midsommar - red or white wine?


( Midsommarstången på bilden är en av de hundratals som reses på Åland varje midsommar)

Hej!
Midsommaren brukar vi flesta fira med släkt och goda vänner, eller hur!
Vi äter äter god grillmat och njuter av sommaren. Men man kan väl inte förbise att det goda man dricker också hör midsommaren till. Ifall ni inte ännu valt ut ert midsommarvin så ni här läsa om några viktiga saker som kan vara bra att veta när man väljer sitt vin :
Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner: Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt på en vit bordduk.
Det vin, som lämnar en lila fläck efter sig, är ett rödvin.
Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra om vinet är vitt eller rött.
De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg.Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin, konstatera om detta är rött eller inte.
Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt vin,medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin.
Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port, kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.
När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet omkring i lägenheten. När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.
Om man själv ska bära hem sina flaskor från systembolaget gör man klokt i att köpa ett lättvin, så man inte får för mycket att kånka på.
Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.
Saker som är svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Oöverträffat
- Innovativt
- Preliminärt
- Kvastskaft
Saker som är väldigt svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Västkustskt
- Konstitutionerad
- Substantiera
- Tillvägagångssätt
Saker som är i stort sett omöjliga att säga när du druckit alldeles för mycket vin:
- Tack, men jag vill inte ha sex.
- Nej, ingen mer sprit för min del.
- Ledsen, du är inte riktigt min typ.
Lycka till med vindrickandet i sommar och
TREVLIG MIDSOMMAR !

2 kommentarer:

 1. Kiitos teille eilisestä. Mukavaa oli.

  Nukkumaan kävin korvatulpissa. Vierestä kun kuului, lähes katkeamattomana sointuna, What new byssycat? OOH - oh -O-oo-o. What new byssycat? OOH - oh -O-oo-o.

  Et sitten jaksanut nukkua klo 11 saakka...

  Kohta meillä syödään "graveyard"pyttistä...

  Ihana kun vielä huomenna on vapaata.

  SvaraRadera

Tack för att du besökte Hemma hos Ingeborg. Hoppas du gillade min blogg. Jag blir glad om du lämnar en liten hälsning så jag vet att du kikat in.
Välkommen tillbaka!